5 Aralık 2010 Pazar

KELİMELER VE DİĞER BAZI ÇAĞRIŞIMLAR

Züccaciye: İçine fil kaçması metaforu ile meşhur bu dükkan çeşidi aslında tencere, tava, ütü masası, bardak, çanak gibi bilumum ihtiyaç malzemesinin bir sonraki sahibini beklediği yerdir. İçerik itibariyle böylesine düşük bir profil çizen züccaciye, isminde başka anlamlar gizleyen alçakgönüllü bir çapkındır aslında. Bu konudaki ilk yazımızda (biz bunları yazılarımızda anlattık) Zigon örneği için iki profesörün tartışmasına şahit olmuştuk. Peki şimdi soruyorum; bir sabah gazeteleri açsanız ve "Hindistan Veliaht Prensi III. Züccaciye'nin eşi Nihale Sultan ile birlikte resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldiğini" okusanız garipser misiniz? Ben garipsemem kardeşlerim. Hemen dost ve kardeş ülke Hindistan'dan gelen bu iki önemli konuğu karşılamak üzere bir elimde Türk, bir elimde Hindistan bayrakları ile yollara düşerim. Hem siz züccaciye dükkanına neden fil girdiğini sanıyorsunuz? Memleket hasreti tabi ki. Başka neden olacak?

Nihale:Soruyorum sana, nihale nedir? Genel kanıya bakarsak nihale masalarımızın, tezgahlarımızın ateşten daha demincek aldığımız tencereden, tavadan, efendime söyliyim çaydanlıktan yanmasını engelleyen fedakar bir ev eşyasıdır. Tıpkı Kahraman Masa Esat gibi. Ama ben onu sormuyorum, "sence" nihale nedir?

Bence bir kadın ismidir, üstelik oldukça romantik bir kadın ismidir. Erol Evgin 'in bir şarkısı vardı hani; Di-lara Di-la-ra, Di-la-ra, bir tek seni sevdim Di-la-ra, hatırladın? Hah şimdi, kaldır Dilara'yı, koy yerine Nihale'yi, bak ne güzel oldu. Ni-ha-le, Ni-ha-le, Ni-ha-le, bir tek seni sevdim Ni-ha-le.

Hatırlayamayanlar için Erol Evgin'den geliyor :






Edit:Nihale fikri için Müge'ye teşekkürler

5 yorum:

Müge dedi ki...

sen bunları yaz yeter ki, ben sana fikir üretirim gene :)

ama bu yazı da çok komik olmuş :)))))

sağol :)

(Not: yeni kelime düşüneceğim ve haber edeceğim)

Müge dedi ki...

sümen ve altı
pos makinesi (kredi kartı makinesi var ya hani)
kerata
tırabzan
kolçak

ne biliyim işte.. öyle bi şeyler.. ister yaz, ister yazma.. maksat hoşça vakit geçirmek olsundu :)

Müge dedi ki...

bu arad ayeni dikkatimi çekti.. sen bu yazıyı Pazar günü yayınlamışsın ama bende yeni göründü :(
blogspot hafiften nihale olmaya başladı galiba :(

Av. Levent Öge dedi ki...

yok, blogda bişi yok. pazar günü yazmaya başladım, sonra aklıma başka bişi gelmeyince ve ilgim diğer konulara kayınca yayınladım gitti.keratayla trabzan güzel, onlardan bişi çıkartırım ben

pirizcinuri dedi ki...

nihale: hitama ermiş ihaleye denir buna eminim

züccaciye: cüzzamlılara derman arayan sağlık kuruluşudur. aynı darüşşafaka gibi. buna emin değilim.