14 Mart 2009 Cumartesi

JOHN FANTE


John Fante kimdir? Amerikan Rüyasını gerçekleştirmek için İtalya'dan Amerika'ya göçen duvarcı ustası bir babanın oğludur. Kişisel dünyamda her zaman son derece sıkıcı bir dönem olduğunu düşündüğüm 1900'lerin başında (1909) Colarado'da doğmuştur.


Yaşamı mücadele içinde geçmiştir. Evi terk eden bir baba, balık fabrikasında çalışarak hayatını kazanmaya çalışan genç bir yazar ve bir türlü yayınlanmayan hikayeler. "Sanatçının, sanatının doruklarına çıkması için çile çekmesi gerekir" diye isimlendirebileceğimiz lanet olası kural onu hayatı boyunca takip etmiş ve sonunda gözlerini dahi ondan almıştır. Geriye "Toza Sor" , "Baharı Bekle Bandini", "Bunker Tepesi Düşleri" gibi eserleri kalmıştır. Kitaplarının genel kahramanı Arturo Bandini, Fante'nin ta kendisidir.


Biliyorum, bir insanı anlatmak için onu bir başkasına benzetmek ya da başka birini referans göstermek biraz annelerin "falancanın oğluna bak, seneye mühendis çıkacak, ya sen tembel teneke" demesine benziyor ama Fante aynı zamanda Bukowski'nin taptığı adamdır. Bukowski'nin taptığı adam okumaya değer. O zaman Toza Sormak lazım.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bukowski peygamberse Fante tanrıdır bee aferim lev baba güzel yazı eline sağlık ama bu yazıları kağıtlara basalım yaaaa biraz uzat bence. Can