1 Şubat 2009 Pazar

LA FAUTE A FIDEL!


Küçük Anna, anne-babası ve erkek kardeşi ile mutlu mesut yaşar, Küba'dan kaçan dadısından komünizmi öğrenir, Katolik Okulu'nda rahibelerden dini eğitim alırken birden bire hayatı sonsuza kadar değişir: Francocu bir aileden gelen babası aldığı bir haber ve yaptığı bir yolculuk sonrası "karanlık tarafa" geçmiştir. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.


Türkçe'ye "Fidel'in Yüzünden" diye çevrilen filmde küçük aktris Nina-Kervel Bey'in muhteşem oyunculuğu ile Anna'yı ve Anna'nın hızla değişen dünyasını tanıma şansı buluyoruz. Biraz ağır tempolu bir film. Buna rağmen Anna ve ailesinin "grup dayanışması" için katıldıkları gösteri ve Anna ile yumurcak kardeşinin evden kaçıp geri döndüklerinde anneleriyle bakışmaları gibi şahane sahneleri barındırıyor. Türk filmi olsaydı başı komik olur, sonunda acılara boğulurduk. Ama gavur yapınca öyle olmuyor pek.


Yönetmen ... ? Costa-Gavras'ın kızı Julie Gavras, Madem babalar ve kızlarından gittik bir başka hoşluk; Anna'nın annesi Gérard Depardieu' nün kızı Julie Depardieu...

Hiç yorum yok: